Copilul fără nume Caz uluitor! autoritățile române refuză recunoașterea unei fetițe

0
226

Daria este o fetiță de nici doi ani care în acest moment nu are nici identitate şi nici cetățenie. Părinții ei se luptă fară niciun rezultat, de mai bine de 8 luni cu autoritățile, ca să-i obțină micuței certificatul de naştere şi implicit şi toate drepturile legale acordate de statul român. Faptul că mama fetiței se afla în divorț cu fostul soț iar la naştere copilul a fost recunoscut şi înscris în registrele din Spania de tatăl biologic, a generat familei numai greutăți în România.
Familia greu încercată de impasul legislativ a fost sfătuită de şefii de la Direcția Județeană pentru Evidența Populatiei să ia calea instanțelor de judecată dar acțiunile n-au avut niciun rezultat. Pentru că ştiu că de vină este legea strâmbă autoritățile ridică acum din umeri.
În tot acest timp copilul născut în Spania nu poate beneficia de asistență medicală specializată . Mai grav este că micuța s-a născut cu o boală de inimă şi ar fi trebuit să revină la un control în Spania în urmă cu 6 luni.
Specialiştii în drept civil spun că legislația trebuie rapid armonizată.
O soluție care teoretic ar putea să aducă linişte în familia Sibu ar fi ca foştii soți divorțați să se deplaseze în Spania şi să ceară autorităților să modifice în actele civile numele tatălui biologic deşi acest lucru ar însemna să dea declarații mincinoase. O altă soluție ar fi ca statul roman să modifice legislația care a condus la sute de astfel de cazuri.

Denisa Irimia

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ