COSTEL VÂNĂTORU, „OMUL ANULUI 2019”

0
327

Consilierii locali municipali au votat în ședința ordinară de luni, aprobarea propunerii de acordarea a distincției „OMUL ANULUI 2019” cercetătoului Costel Vânătoru. Propunerea îi aparține primarului Constantin Toma.
Cercetătorul Costel Vânătoru a primit pentru a doua oară titlul de „Omul anului, prima oară fiindu-i conferită distincţia în 2018 la propunerea primarului mincipiului Buzău, Constantin Toma.
Costel Vânătoru este profesor, doctor în horticultură, cercetător științific de gradul întâi și conduce Laboratorul de Genetică și Ameliorare al Stațiunii de Cercetare –Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău. De asemenea, este și director al Băncii de Gene recent înființată la Buzău, Bancă ce protejează aproximativ 10.000 de soiuri de legume, plante aromatice, plante medicinale, unele pe cale de dispariție. Reușește brevete pentru invenții, produse omologate sau produse purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, aducând mult prestigiu la nivelul județului Buzău. În 2017 primește Premiul GALA Pria pentru Agricultură în 2017, pentru activitatea în domeniul cercetării românești și premiul Academiei Agricole și Silvice „Ioan Maier” pentru lucrarea „Legumicultura”, astfel fiind recunoscut la nivel național.
Un proiect științific de mare anvergură al acestuia, atât la nivel național, dar cu speranța de a se extinde la nivel internațional este „Banca de Conservare a Resurselor Genetice Vegetale”, proiect propus în 2017 și elaborat împreună cu Ministerul Agriculturii.
Costel Vânătoru este „părintele” a aproximativ 30 de soiuri şi hibrizi noi de legume, omologate şi brevetate, iar în curs de testare şi omologare în reţeaua ISTIS se află încă 15 noi soiuri şi hibrizi de legume.

Denisa Irimia/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ