Focarele de pestă porcină africane confirmate în judeţul Buzău produc efecte şi în privinţa efectivelor de porci mistreţi. Autorităţile s-au pus de acord ca administratorii fondurilor de vânătoare să recolteze mai multe exemplare, ca măsură suplimentară de prevenire a răspândirii virusului.
Câteva sute de porci mistreţi au fost împuşcaţi în judeţul Buzău, în ultima perioadă, iar autorităţile vor ca numărul animalelor vânate să crească. Scăderea efectivelor de mistreţi, prin creşterea cotei de vânătoare, este prevăzută ca măsură suplimentară de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane, deşi în judeţul nostru nu a fost confirmat nici un caz la porcii sălbatici.
Conform Planului de măsuri pentru prevenirea apariţiei unor focare de pestă
porcină africană pe teritoriul judeţului Buzău, după orice partidă de vânătoare medicul veterinar asistent va efectua examenul clinic post-mortem şi va preleva, ambala şi expedia probe pentru laborator.Vânătorii sunt direct răspunzători şi sunt obligaţi să prezinte pentru examenul clinic şi pentru prelevarea de probe, toţi mistreţii împuşcaţi şi să păstreze vânatul, în spaţii de păstrare a vânatului, dotate cu instalaţii de refrigerare, până la aflarea rezultatului de laborator. Este interzisă abandonarea la întâmplare, în pădure, a resturilor provenite de la animalele vânate, pentru a nu veni în contact cu insectele şi animalele sălbatice.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea