COZONACI CU GUST DE COPILĂRIE

0
336

Să fie pufoși, aromați și, mai ales, gustoși. Acestea trebuie să fie caracteristicile pentru cozonacii pe care gospodinele îi pregătesc pentru Paște. Pentru că femeile sunt din ce în ce mai ocupate, preferă să comande deserturile pentru sărbători la cofetărie. Însă, puține sunt locurile în care rețetele vechi, de pe vremea bunicii, mai sunt respectate. Dar acolo unde cozonacii încă păstrează gustul copilăriei clienții vin unul după altul. Din fericire, la Buzău, există astfel de locuri, în care se vând cozonaci gustoși și aromați.
Rumeni și frumoși, cozonacii au umplut rafturile magazinelor în această perioadă. Pentru gospodinele care nu au timp să scotocească după rețete speciale pentru cozonac sau să încingă focul în cuptor, cofetăriile au pregătit o ofertă bogată. Așa se face că, zilele aceste, cofetarii lucrează neîncetat, iar pentru a ademeni clienții, pun în rețetă, pe lângă ingredintele cunoscute, și multă dragoste.
Cu multă grijă, cozonacii încep să prindă formă, gust şi culoare în mâinile maeştrilor cofetari. Procesul de frământare e foarte important pentru că aluatul e special. Cofetarii au și un secret astfel încât cozonacii să iasă foarte gustoși.
Cel mai important la un cozonac este, de departe, gustul. Toți clienții vor ca masa de Paşte să le amintească de copilărie, iar un cozonac poate face această magie. Gustul și mirosul unui cozonac făcut după rețeta bunicii poate aduce un strop de fericire pe mesele buzoienilor.
După frământat, umplut, dospit, cozonacii sunt băgați la cuptor. Minutele de așteptare până la coacere par infinite, mai ales că mirosul cuprinde întreaga bucătărie. Dar la final, constatăm că așteptarea a meritat din plin.
Pentru că există cofetării în care mai regăsim gustul cozonacilor din copilărie, clienții vin unul după altul. Pentru a fi sigure că vor avea cozonaci gustoși și rumeni de Paște, gospodinele fac comenzi chiar și cu o lună înainte.
Și pentru cei care lucrează la cofetărie, satisfacția este foarte mare atunci când clienții le laudă cozonacii. Aromații de la Buzău ajung, zilele acestea, și peste hotare, iar de gustul autentic românesc se bucură și străinii.
Așadar, gospodinele care nu au timp să stea în bucătărie sau care nu au deprins secretele cozonacilor, au soluții. Cofetarii sunt la dispoziția lor în această perioadă pentru a le face sărbătorile mai fericite.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ