CRESCĂTORI DE PORCI, DESPĂGUBIŢI

0
29

Aproape o sută de porci afectaţi de pesta porcină africană au fost ucişi în judeţul Buzău, de la apariţia primelor focare. Până săptămâna aceasta au fost despăgubiți doi proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.
Doar două localităţi din judeţ mai sunt, în prezent, afectate de pesta porcină africană. La Beceni și Amara, sunt active, potrivit reprezentanţilor Direcţei Sanitar Veterinare Buzău, 4 focare, dintre care 3 în exploatații nonprofesinale și un caz la mistreț. În total la nivelul județului au fost eliminați 97 de porci afectați de boală. Până la începutul acestei săptămâni, au fost despăgubiți 2 proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei. În urma aplicării măsurilor de combatere a pestei porcine africane, au fost stinse până la această data, 3 focare în județul Buzău. De asemenea, vinerea trecută, au fost introduși porcii santinelă în două exploatații nonprofesionale din localitatea Amara, comuna Balta Albă.

“Porcii-santinelă în număr de 4 repartizaţi câte 2, în cele două exploatații nonprofesionale,vor fi cazați pentru o perioadă de cel puțin 45 de zile respectiv data 29.01.2019, ulterior urmând a fi recoltate probe de sânge pentru depistarea prezenţei anticorpilor, în conformitate cu prevederile manualului de diagnostic. Nici un porc nu poate părăsi exploataţia înainte de cunoaşterea rezultatelor negative ale examenelor serologice. În cazul în care nici unul dintre porci nu a produs anticorpi contra virusului pestei porcine africane, se poate realiza repopularea completă a exploatațiilor mentionate mai sus și respectiv vor fi ridicate toate restricțiile sanitar veterinare”, a precizat, într-un comunicat de presă Direcţia Sanitar Veterinară.
Evoluţia bolii este în permanent monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Direcţia Sanitar Veterinară Buzău solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ