CREŞTE NUMĂRUL PACIENŢILOR LA ONCOLOGIE

0
217

Buzăul se confruntă, în ultima perioadă cu o creştere alarmană a numărului pacienţilor diagnosticaţi cu cancer. Pacienţii sunt trataţi la Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean şi au vârste începând de la 30 de ani.
Secția Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgenţă Buzău este o secție cu 30 de paturi, în care se internează pacienți ce efectuează tratament oncologic și apoi sunt monitorizați periodic. În cadrul secţiei Oncologie, sunt trei medici specialiști care îşi desfășoară activitatea. Echipa de medici din cadrul secţiei Oncologie lucrează adesea împreună pentru a forma un plan de tratament general al pacientului care combină diferite tipuri de tratamente. Echipa poate implica, de asemenea, medici din alte domenii, diagnosticul de cancer al unei persoane fiind unul complex.
În anul 2017, la nivelul secţiei Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău au fost înregistraţi 3.708 pacienţi internaţi. În anul 2019, numărul pacienţilor a crescut, ajungând la 4.557 pacienţi diagnosticaţi cu neoplazii din sfera O.R.L., pulmonare, ale tubului digestiv, mamare sau ale prostatei.
„Vârsta pacienţilor oncologici care ajung la noi, în secţie, este foarte variată. La acest moment, în secţia de Oncologie sunt trataţi pacienţi în vârstă de 30 de ani, aceştia fiind cei mai tineri. În anii 2018-2019, la nivel global, s-a observat o frecvenţă crescută a cancerului mamar, la pacienţi cu vârste cuprinse între 30-49 de ani , urmat de cel de col uterin, pulmonar, colo-rectal, gastric la aceeaşi categorie de vârstă, fapt observat şi la nivelul judeţului nostru”, a declarat dr. Adriana Pavel, medic specialist, în cadrul secţiei Oncologie.
Programele de Screening și investigațiile medicale sunt recomandate pentru identificarea leziunilor precanceroase care pot fi tratate înainte ca acestea să devină canceroase. Riscul de cancer poate fi redus și prin alegeri sănătoase ce țin de stilul de viață, de la menținerea unei greutăți sănătoase, la renunțarea la fumat, limitarea consumului de alcool sau protecția pielii de radiațiile UV. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 30-50% dintre cancere ar putea fi prevenite. La nivelul județului Buzău, pacienții oncologici pot beneficia de tratamente cu viză curativă și nu numai, de exemplu: intervenții chirurgicale, chimioterapie, imunoterapie și terapii țintite.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ