Criză de forţă de muncă tânără

0
146

Migraţia forţei de muncă tinere este un fenomen ce ia amploare de la an la an. O mare parte a absolvenţilor instituţiilor de învăţământ din Buzău, pleacă în străinătate. Tinerii sunt aşteptaţi de familiile lor, în ţări din vestul Europei şi urmează să lucreze acolo, după ce au fost şcolarizaţi, sau chiar calificaţi, în ţară.
Criza de forţă de muncă cu care se confruntă şi Buzăul, în ultima perioadă nu pare să aibă rezolvare. Absolvenţii de liceu din promoţia 2019 nu contribuie, decât într-o foarte mică măsură la acoperirea deficitului de personal din economia buzoiană. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, asistă neputincioşi, de câţiva ani la o practică ce a devenit deja fenomen. Tinerii buzoieni care îşi încheie studiile liceale, fie că au luat Bacalaureatul, fie că nu, pleacă în strinătate, unde au părinţii la muncă.
SINCRON: Ionel Tociu, director AJOFM Buzău 04:29:38-04:30:08 ( şi în 2019…economic european)
Societatea are mult de pierdut de pe urma acestui exod al tinerilor, pentru că absolvenţii sunt gata şcoliţi şi pregătiţi să intre pe piaţa muncii, dar urmeză să lucreze în alte ţări.
SINCRON: Ionel Tociu, director AJOFM Buzău 04:30:57-04:31:20 (nenorocirea este…ia amploare)
Există şi absolvenţi care rămân, totuşi în ţară şi îşi continuă studiile, ori vor să înceapă să muncească. Mulţi dintre cei care doresc să se angajeze solicită sprijin la AJOFM pentru a urma cursuri de calificare, cu ajutorul cărora reuşesc să îşi găsească locuri de muncă mai bune şi mai bine plătite.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ