CRIZĂ DE LEMNE DE FOC

0
84

În prag de iarnă, foarte mulţi cetăţeni care îşi încălzesc locuinţele cu sobe pe lemne se confruntă cu mari probleme. Lemne de foc se găsesc prea puţin, iar cei care vând au crescut substanţial preţurile. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Buzău spun că volumul este diminuat anul acesta din motive legale, majoritatea pădurilor fiind în proprietate privată şi doar o mică parte se află în administrarea Romsilva.

Pădurile particulare la care face referire şeful Romsilva sunt exploatate tot în regim privat, iar întreaga cantitate de lemn merge către marii procesatori.  Sunt însă şi  situaţii, cum ar fi lipsa pazei sau litigii în instanţă, în care, din motive juridice , nu este permisă tăierea de arbori. În total, este vorba despre aproximativ un sfert din suprafaţa împădurită a judeţului Buzău.

Necesarul de lemne de foc pentru populaţie, la nivelul judeţului, este de aproximativ 300 de mii de metri cubi. Direcţia Silvică nu poate asigura decât o foarte mică parte din această cantitate.

În aceste condiţii cetăţenii nu au altă soluţie decât să caute pe piaţa privată lemne pentru foc, însă aşa cum se întâmplă de fiecare dată când este criză, preţurile au expoldat. S-a ajuns astfel ca operatorii privaţi să vândă metrul cub de lemn cu 350-400 de lei, dublu faţă de preţurile practicate de Romsilva. (Laurenţiu Marinov)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ