Criză de teste HIV. DSP aşteaptă trusele de confirmare

0
82

Directia de Sănătate Publică Buzău riscă să se confrunte cu o lipsă a truselor de confirmare a virusului HIV. Reprezentantii institutiei au anuntat că s-au făcut demersuri pentru aprovizionarea cu truse pentru teste dar livrarea lor nu s-a făcut până în momentul de fată. Pe de altă parte reprezentantii Spitalului Judetean Buzău anuntă că în farmacia maternitătii se găsesc truse pentru testul rapid care pot oferi informatii despre starea clinică a unui pacient.

Direcţia de Sănătate Publică Buzău nu deţine în depozitul farmaceutic trusele de confirmare a virusului HIV-SIDA. Este vorba despre testul ELISA cel pe care instituţia îl foloseşte cu scopul de a pune diagnostic sau pentru a respinge suspiciunea de infectare a unui pacient. Reprezentanţii instituţiei spun că s-au făcut comenzi dar deocamdată nu a avut loc livrarea. DSP Buzău are nevoie de câteva mii de truse pentru a răspunde tuturor solicitărilor.

Pentru a nu rămâne neacoperită până în momentul în care Ministerul Sănătăţii va face achiziţia de teste pentru toate direcţiile din ţară, medicii epidemiologi de la Buzău încearcă să împrumute teste din ţară. Pe de altă parte Spitalul Judeţean Buzău anunţă că deţine pe stoc cîteva sute de teste rapide de depistare a virsului HIV de la Unitatea de Primiri Urgenţe şi de la Maternitate. Testul rapid nu îl înlocuieşte pe cel de confirmare dar  poate oferi o imagine asupra sănătăţii pacientului.

Criza testelor de confirmare a virusului HIV nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru pacienţi, spun respnsabilii medicali. Asta pentru că pînă la onorarea comenzii DSP Buzău poate găsi soluţiile necesare pentru a face faţă oricărei solicitări. (Florin Zafiu)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ