Criză mare de sânge

0
49

Este criză mare de sânge în spitalele din toată țara. Pe perioada verii, nevoia de sânge crește considerabil, iar numărul donatorilor este din ce în ce mai scăzut. Zilnic, abia dacă trec pragul Centrului de Transfuzii, 30 de persoane, o cifră extrem de mică în comparație cu nevoia. Pentru a mai acoperi din cereri, angajații Centrului au început să meargă prin localitățile județelui, unde fac colecte mobile de sânge.
În lunile de vară, pe perioada concediilor, sistemul de sănătate se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei de sânge, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puţini donatori faţă de media obişnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operaţiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere şi cantităţile de sânge disponibile.
În aceste zile de vară, recepția Centrului de Transfuzii este goală, la fel și paturile din sălile în care se poate dona. Într-o zi de vară, numărul celor care donează este infinit mai mic decât nevoia. La Buzău, zilele în care la Centrul de Trnasfuzii se prezintă 30 de donatori, sunt considerate zile bune.
Pentru a încerca să mai diminueze criza de sânge, angajații Centrului de Transfuzii din Buzău organizează colecte mobile. Asistenții merg în mai multe localități din județ în fiecare săptămână.
Pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă. Persoanele care efectuează o donare completă beneficiază de 7 tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge. În ziua donarii, se recomandă un mic dejun ușor și minimum 500 ml de lichide.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ