Croșeu CCR în masca de protecție

0
5

Polițiștii din sindicate au recomandat avertismente nu amenzi
Curtea Constituțională a constatat că impunerea obligatorie a purtării măștii de protecție în spațiile deschise este neconstituțională. Sindicatele au atras atenția asupra faptului că polițiștii au aplicat avertismente, anticipând o decizie a CCR în acest sens dar și un val de plângeri sau procese împotriva agenților care au aplicat amenzi.
Curtea Constituțională a României a declarat neconstituțională ordonanța prin care masca de protecție a fost impusă ca obligatorie în spațiile publice deschise.
CCR
“Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională, în ansamblul său, Ordonanță de urgență a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum și…reglementarea activității de telemuncă. Curtea a constatat neconstituționalitatea în ansamblu a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituționale. Decizia este definitivă şi general obligatorie” se arată în decicia CCR.
Practic ordonanța care include printre altele şi obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice deschise a picat la controlul CCR din cauze care țin de proceduri legislative iar amenzile date din octombrie 2020 pentru nepurtarea măştii ar putea fi anulate în instanță pe motiv de neconstituționalitate. Sindicatele au atras atenția că amenzile ar putea fi considerate ilegale.
Prin urmare, cu toate că ordonanța de urgență prevedea sancțiuni pentru nepurtarea măștii de protecție în spațiile deschise, sindicatele au recomandat polițiștilor să aplice avertismente.
Pentru a își face efectul, decizia CCR trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial. Autoritățile au în schimb posibilitatea de a modifica ordonanța într-un termen de 45 de zile în sensul de a fi pusă în acord cu Constituția.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ