Crucea Roșie a tras un semnal de alarmă la Gura Teghii

0
26

13 comune din județ fără medic de familie
Crucea Roșie România a organizat o caravană la Gura Teghii din județul Buzău pentru a oferi consultații gratuite localnicilor. De mai bine de un an de zile în localitate nu mai există un medic generalist iar oamenii sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri până la Nehoiu pentru o consultație. 13 comune din județ împărtășesc aceeași soartă, atrag atenția reprezentanții Crucii Roșii.
Caravana de Bine a Crucii Roșii Române a poposit la Gura Teghii din județul Buzău unde a oferit 750 de consultații pentru 230 de persoane. Comuna are aproximativ 3374 de locuitori – 20% dintre persoane au peste 60 de ani și numai 7,35% dintre locuitori sunt copii sub 14 ani.
Comunitatea nu are medic de familie de mai bine de un an de zile iar chestionarele aplicate de voluntari înainte de venirea Caravanei arată că 60% dintre locuitori nu au fost niciodată la medicul de familie în ultimul an, nici copiii și nici persoanele vârstnice.
Echipa care s-a deplasat la Gura Teghii a fost formată din 36 de voluntari, medici de specialitate din Brașov, Galați, București și Buzău, asistenți medicali și personal angajat al Crucii Roșii Române.
Lipsa unui medic de familie a fost constatată de către specialiștii ajunși la fața locului pentru a acorda asistență medicală.
Primarul comunei Gura Teghii a precizat că este într-adevăr o problemă vizavi de lipsa unui medic de familie dar se fac eforturi astfel încât locuitorii să aibă acces cât mai curând la consultațiile unui generalist.
13 comune din întreg județul nu au la acest moment un medic de familie.
În urma acestor consultații s-au eliberat scrisori medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru persoanele nedeplasabile din comuna Gura Teghii, echipa Crucii Roșii Române s-a deplasat la domiciliu acestora.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ