Gospodarii din Bisoca dau vina pe autorități
De ani de zile, spre sfârșitul iernii, se știe despre vizita urșilor din munții Buzăului în gospodăriile oamenilor de la munte. Unii localnici și-au pierdut animalele, alții chiar viața . Gospodarii din Bisoca spun că, de la an la an, animalele sălbatice devin mai îndrăznețe. O explicație ar fi lipsa hranei din habitatul natural. Astfel, animalele sunt nevoite să coboare din păduri , în sate, la gospodăriile oamenilor.
Acestea sunt mărturiile sătenilor din comuna Bisoca. Și anul acesta ,, Moș Martin ” a lăsat urme prin curţile oamenilor. A distrus pomii din livezi, iar din unele gospodării a luat animalele, în altele au distrus stupii cu miere.
Tanti Elena a fost prezentă când ursul a fugit cu porcul în gură. A stat şi a asistat neputinicioasă când gardul gospodăriei a fost rupt, iar animalul a fost săltat pur și simplu.
Despre despăgubiri nu se pune problema, spune Tanti Elena. Dacă animalele nu sunt înregistrate, gospodarii rămân cu paguba.
Constantin Leuț, un sătean al locului și paznic la primărie consideră că urșii sunt aduși de pe alte meleaguri.
Ciobanul Fane povestește cu a reușit, cu ajutorul celor trei câni care îl însoțeau, să scape de atacul unui urs.
Sătenii , nu dau vina pe animale, ci pe autorități. După ce hibernează sălbăticiunile au nevoie de hrană, iar aceasta lipsește cu desăvârșire, spun localnicii.
Pentru a se apăra gospodarii s-au aprovizionat cu petarde, însă , de multe ori nici acestea nu au efect. Moș Martin nu se mai sperie de zgomotele lor.
Potrivit datelor oficiale, în fondul de vânătoare 40 Vintilă Vodă, fond ce se întinde pe raza comunelor Vintilă Vodă, Bisoca, Sărulești și Mânzălești au fost identificați 34 de urși.
Iuliana Sîrbescu / Adrian Meteleanu