Cum a scăzut nivelul cursurilor profesionale

0
8

De la contabili și inspectori, la femei de serviciu și grădinari
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că în acest an vor fi organizate două cursuri de calificări, unul în meseria de femeie de serviciu, altul pentru grădinari. Un nivel profesional scăzut având în vedere că în anii precedenți aceeași instituție pregătea șomeri în meserii precum cele de mecanic auto, inspector, contabil, mașinist sau operator calculator.
O bună parte dintre șomerii aflați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău nu au absolvit clasele primare. Din acest motiv și grila de calificări a fost regândită astfel încât să răspundă nevoilor celor mai mulți dintre cei fără un loc de muncă. Prin urmare, în anul 2022, instituția va organiza cursuri de calificare în două meserii la care nici măcar nu te-ai gândi.
În comparație, în anii precedenți aceeași instituție pregătea șomeri pentru a deveni casieri, inspectori de muncă, inspectori resurse umane, mecanici auto, lucrători în HORECA, mașiniști, contabili sau instalatori. Reprezentanții Agenției sunt de părere că există o diferență notabilă între solicitările angajatorilor și ceea ce pregătește scoala românească, pe care agenția nu o poate acoperi de fiecare dată.
În acest an, AJOFM va mai derula un curs de formare profesională în meseria de motostivuitorist, una dintre cele mai căutate din portofoliul instituției în ultimii ani.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ