CUM VA FUNCȚIONA BANCA DE GENE DE LA STAȚIUNE! Mii de gene vor fi păstrate pentru viitor

0
81

Stațiunea Legumicolă Buzău ar putea deveni, în scurt timp, cea mai mare bancă de gene din România. Prezentă pe parcursul săptămânii trecute la Buzău, o delegație a Ministerului Agriculturii condusă de ministrul Petre Daea, a discutat cu personalul Stațiunii despre măsurile pe care Guvernul le poate lua astfel încât instituția să se bucure de prestigiul care a consacrat-o. A venit ideea realizării unei Bănci naționale de gene, o nouă instituție sub cupola căreia ar trebui să fie protejat și dezvoltat portofoliul soiurilor de legume, plante medicinale și aromatice. În exclusivitate pentru TV Buzău, ministrul Daea a vorbit despre importanța unui asemenea obiectiv.
Cercetătorul Costel Vânătoru a vorbit despre modul în care ar trebui să arate o bancă de gene și mai ales de ce este nevoie de un asemenea obiectiv în țara noastră. În present, la Suceava există un depozit genetic, dar este mult prea mic pentru patrimoniul genetic pe care îl are România.
Din păcate lipsa unei bănci naţionale de gene a condus la pierderea definitivă a unor soiuri descoperite sau mai grav, au ajuns la alte bănci din afara ţării care le-au amprentat şi înregistrat sub marcă proprie. La Staţiunea de Cercetare Legumicolă în acest moment sunt păstrate mii de gene şi alte câteva sute de soiuri sunt în cercetare. Există şi o listă cu cele mai importante creaţii româneşti care merită conservate.
Despre importanţa înfiinţării unei astfel de bănci a vorbit ieri şi primarul Constantin Toma, în cadrul întâlnirii pe care mai mulţi reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii au avut-o cu producătorii locali de produse tradiţionale.
Cea mai mare bancă de gene din lume se află la Svalbard, în Norvegia şi este denumită Arca lui Noe. Aproximativ 1,5 milioane de mostre diferite de seminţe de culturi agricole sunt păstrate cu stricteţe în seifuri. Scopul realizării ei a fost ca, în cazul unei calamităţi, omenirea să aibă seminţe de diferite culturi pentru ca acestea să poată fi din nou cultivate. Banca de gene de pe insula norvegiană este săpată la o adâncime de 120 de metri într-un munte de gresie.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ