A început cursul de inițiere în arta țesutului traditional la Galeriile de Artă Buzău. Acesta este organizat de Centrul Județean de Cultură și Artă, iar profesor instructor coordonator este Amelia Papazissu, tezaur uman viu.Cu toate că este o perioadă dificilă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, doar 15 persoane au fost acceptate să participe la acest curs.
De șase ani, prin cursul de inițiere în arta țesutului traditional, ce se desfășoară la Galeriile de Artă Buzău, Amelia Papazissu transmite mai departe tainele țesutului din zona munteniei. Meștesugul țesutului la război vertical este o îndeletnicire păstrată din strămoși, iar Buzăul este un izvor nesecat de artă populară. Amelia Papazissu a învățat meseria de la o măicuță de la Mănăstirea Rătești,în perioada anilor 80. Acum, la rândul ei, dă mai departe tainele acestei îndeletniciri. Am găsit-o lucrând la o țesătură tradițională muntenească de pe Valea Slănicului, zona cea mai dragă sufletului ei.
Multe persoane care au trecut pragului cursului sub îndrumarea Ameliei au ajuns să expună propriile creații în diferite târguri sau expoziții, iar participarea la diferite concursuri le-a adus de fiecare dată premiul cel mare.
Pe Afrodita Maria Mihai, participant la curs, am întâlnit-o lucrând la un covoraș. Copil fiind, primul război de țesut l-a văzut la bunica ei, cu mulți ani în urmă. După ce a cumpărat o trăistuță croită traditional și-a dorit să învețe mai mult despre arta țesutului, iar acum își coiește prima țesătură.
Cei care vin la Galeriile de Artă Buzău pot vizita și o mică expoziție de obiecte tradiționale. Un covor cu o vechine de peste 150 de ani și țesături create de cursanți încântă privirea.
Aici persoanele pasionate de țesut vin o zi pe săptămână pentru a învăța arta acestui meștesug. Pe lângă faptul că învață o meserie acestea petrec timpul liber creând covorașe cu diferite modele tradiționale. Pentru că regulile impuse de pandemie sunt stricte, anul acesta, la curs sunt înscriși jumătate din cursanții care participau în anii precedenți. 15 persoane, în fiecare miercuri, timp de două ore vor învăța tainele acestui meștesug.
Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea