DATE ALARMANTE

0
59

Deși de multe ori invizibilă, violența împotriva copiilor este un fenomen din ce în ce mai răspândit în țara noastră. Statisticile arată că violența este în creștere, în toate formele ei de manifestare. În ultima perioadă, unele forme de violență au crescut ca intensitate, iar altele sunt trecute cu vederea sau luate drept manifestări ale normalității. Cele mai multe cazuri de violență împotriva copiilor sunt semnalate în mediul rural. Vorbim despre cazuri de neglijență, urmate de abuz emotional, fizic și sexual. Din nefericire, situații de acest gen sunt semnalate și în județul Buzău.

Studiile în domeniu au relevat consecințele pe termen lung ale abuzului asupra copiilor, concretizate în manifestări violente sau antisociale ale acestora în perioada vieții de adult și riscul reproducerii acestor comportamente violente. Pedeapsa fizică asupra copilului este folosită din păcate de adulți, ca un instrument educațional și astfel de situații sunt des întâlnite în viața de zi cu zi. În măsura în care lovirea produce vătămare, risc substanțial pentru sănătate sau integritate corporală, pedeapsa gravă devine abuz fizic. În aceste situații, minorii ajung să fie plasați în Centrul de primire a copilului.

Ca urmare a creșterii evidente a numărului de abuzuri asupra copiilor, raportate la nivelul instituției, DGASPC Buzău a demarat o campanie ce se va derula pe perioada a opt luni. Șapte echipe formate din câte doi sau trei specialiști din cadrul Direcției se vor deplasa în toate localitățile județului, pentru a organiza întâlniri cu autoritățile, dar și cu comunitățile, cu medicii de familie, cu asistenții sociali și mediatorii sanitari. În cadrul acestor întrevederi le vor fi prezentate drepturile copilului prevăzute în legislația românească și cea internațională și, împreună, vor pune în discuție modalitățile poate fi asigurată respectarea drepturilor respective.

Totodată, specialiștii Direcției vor urmări și depistarea eventualelor situații în care copiii sunt supuși unor rele tratamente, urmând să ia masurile care se impun. Recent, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. Acest act normativ creează cadrul legal pentru înființarea Domeniului pentru protecția și promovarea drepturilor copilului. Astfel, ia ființă Avocatul Copilului, funcție care va fi îndeplinită de un adjunct al Avocatului Poporului.

Avocatul Copilului va acționa în scopul promovării și protejării drepturilor copiilor în vârstă de până la 18 ani și va susține și încuraja respectarea și promovarea acestora. Va putea soluționa sesizările făcute de copii sau de reprezentanții acestora în legătură cu acțiunile instituțiilor publice din domeniul sănătății, educației și protecției sociale a copilului, va colabora cu structurile formale ale copiilor și, în măsura în care va considera necesar, va sesiza autoritățile competente, va formula propuneri de măsuri menite să încurajeze participarea copiilor la luarea deciziilor care îi privesc.(Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ