DE DRAGOBETE, LA MUZEU

0
59

Un eveniment deosebit a avut loc la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” , de Dragobete. În cadrul celei de -a VI-a ediție a programului „Dragobete vs. Sfântul Valentin”, Muzeul Județean a organizat vernisajul expoziției temporare „Furca de brâu, simbol al dragostei la români”. Expoziţia aduce în fața iubitorilor de artă tradițională circa 30 de furci de brâu , fiecare cu povestea ei. Vizitatorii au putut vedea pe viu, două bătrâne care torceau lâna lângă vatra sobei. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului Județean Buzău .
Este pentru primul an când evenimentul „Dragobete vs. Sfântul Valentin” este sărbătorit la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. O altă premieră este expoziția temporară „Furca de brâu, simbol al dragostei la români”. Pentru că Dragobetele este o sărbătoare tradițională românescă, expoziţia nu putea să fie mai bine plasată decât în cadrul unui spațiu autentic.
Conform tradiției din zona Munteniei, în vremurile de demult tinerii dăruiau fetelor, de Dragobete, o furcă de tors ca simbol al dragostei. O astfel de furcă relizată din lemn de prun, ce are peste 60 de ani ,este punctul de atracție al expoziției temporare.
Cele peste 30 de furci de tors adunate din toate zonele județului cum ar fi Gura Teghii, Lopătari, Brăiești, sau Buda sunt frumos sculptate de meșteri populari.
Meșterii populari Elena Moraru și Elena Istrate au fost prezente la acest eveniment pentru a arăta vizitatorilor cum se toarce lâna și cum se obține firul textil prin procesul de toarcere cu furca și fusul. Ele încă folosesc firul de lână pentru a lucra ilice, pluovere și ciorapi. Elena, din comuna Gura Teghii, poartă un costum popular teșut cu fir de aur. Ea toarce de când era copil, iar furca de tors pe care o folosește are peste 80 de ani.
Expoziția temporară poate fi vizionată de public până pe data de 14 martie. Așadar, cei care doresc participe la un exercițiu autentic în ceea ce privește utilizarea furcii de tors și a fusului, sunt invitați la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă” .

Iuliana Sîrbescu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ