Muzeul Județean Buzău a vernisat, luni, în sala Amfiteatru, expoziția temporară „Decembrie 1989: între Revoluție și Crăciun”. Inedita expoziţie este organizată cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului. Pentru a reda cât mai fidel atmosfera epocii, specialiştii muzeului au reconstitit o locuinţă din perioada comunistă.
Expoziția „Decembrie 1989: între Revoluție și Crăciun”, de la Muzeul Judeţean este organizată pentru a marca 30 de ani de la căderea comunismului. Evenimentul propune o radiografie a două spații: privat şi social. Pe de o parte, este reconstituit un ambient dintr-o locuinţă urbană, care reflectă viața unei familii – ternă și cu multe lipsuri, în aşteptarea Crăciunului. Pe de altă parte, este surprinsă ieşirea din acest mediu pe străzile Buzăului şi efervescenţa socială caracteristică maselor în revoluţie, prin intermediul unor imagini-martor, realizate de fotograful George Necula. Acestea, alături de o serie de materiale video, surprind încărcătura emoțională, tensiunea evenimentelor și colapsul unui regim totalitar agonizant, cât şi dorința recâștigării demnității şi a libertăţii.
Muzeul Judeţean Buzău le mulțumește, în mod special, tuturor celor care, pe parcursul a opt ani, dar mai ales în timpul campaniei „Nu le mai aruncați! Vă rugăm să le donați!” derulată în anii 2012-2013, au îmbogăţit patrimoniul muzeal cu aproape 4000 de bunuri, care reflectă viața privată cotidiană în timpul regimului comunist. În continuarea acestui demers de conservare şi păstrare a unor bunuri materiale, muzeul propune vizitatorilor să participe la un nou proiect, de colectare a amintirilor despre evenimentele din decembrie 1989 de la Buzău, în vederea contribuției la salvarea memoriei comunității. Aceste amintiri vor putea fi transmise muzeului prin intermediul unui formular – „Tu ce ai făcut în decembrie 1989?” – aflat în sala expozițională sau completand online un formular. Expoziția „Decembrie 1989: între Revoluție și Crăciun” va putea fi vizitată în perioada 16 decembrie 2019-30 aprilie 2020.
Laurenţiu Marinov/Robert Oprea