Deficitul de medici, între lege și profit

0
23

Beneficii multiple în schimbul gărzilor din spitalele de stat
Autoritățile fac din ce în ce mai multe investiții în unitățile spitalicești, se îmbunătățesc și condițiile de muncă, la fel și grilele salariale. Cu toate acestea există secții cum este cea de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean Buzău care suferă din pricina deficitului de personal, o dată cu mii de pacienți bolnavi. Cu ocazia unei vizite pe care președintele Consiliului Județean Buzău a făcut-o anul trecut la Unitatea de Primiri Urgențe pentru a urmări stadiul lucrărilor la noua clădire, oficialul a explicat că unul dintre motivele pentru care nu mai sunt medici este faptul că cei din urmă preferă mediul privat. Câștigă mai mulți bani iar gărzile nu există. Din acest motiv a venit la acea dată și cu o soluție.
Invitat la emisiunea Subiectul Zilei, medicul Alex Ungureanu de la Spitalul Municipal Râmnicu-Sărat a precizat că o astfel de măsură ca cea amintită de președintele Consiliului Județean Buzău nu ar putea fi implementată pentru că ar intra în conflict cu legislația europeană.
În schimb cadrul medical a precizat că beneficii mai mari atât pentru medici cât și pentru familiile acestora i-ar putea determina să lucreze în spitalele de stat din teritoriu.
În dese rânduri, reprezentanții Consiliului Județean cât și cei ai Spitalului Județean de Urgență au vorbit despre beneficiile bănești de care pot beneficia medicii care vor să lucreze la Buzău, existând și proiecte care vizează construirea unor locuințe pentru aceștia. Situația deficitului de personal este însă departe de a fi rezolvată iar unele cadrele medicale preferă sistemul privat în schimbul unei cariere în spitalele de stat.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ