Demersuri la limita democrației în CLM

0
4

Consilierii locali se plâng ca muncesc prea mult
După ce au interzis presa la ședințele CLM, câțiva dintre consilierii locali municipali vor sa ii reducă la tăcere pe colegii lor care îndrăznesc sa ridice probleme și sa supună dezbaterii proiectele pe care le votează. Practic în acest fel o parte din CLM dă dovadă de netransparență, limitând posibilitatea cetățenilor să afle detaliile hotărârilor pe care aleșii le aprobă.
Câțiva dintre consilierii locali care s-au remarcat în ultima perioada printr-o tăcere remarcabilă în consiliul local municipal, printre ei și Aurel Gubandru, s-au arătat deranjați de faptul că o parte din consilierii opoziției ridică semne de întrebare la anumite proiecte supuse dezbaterii și încearcă sa afle detalii, astfel încât buzoienii sa fie cât mai informați. Prin urmare, Aurel Gubandru a propus limitarea intervențiilor în plenul CLM.
Un demers care nu ar fi în concordanță cu rigorile democrației, au spus consilierii din opoziție.
Consilierul Aurel Gubandru nu a ieșit în evidenta prin propuneri de proiecte sau luări de cuvânt care sa aducă un plus de valoare în CLM, ci mai degrabă s-a ocupat de imaginea primarului Constantin Toma. La ședința din luna aprilie, s-a arătat îngrijorat din pricina faptului că sistemul de iluminat din sala de ședințe acoperă cadrul în care apare numele edilului. Observația a generat zâmbete.
Un alt consilier care nu s-a remarcat și auzit în CLM este Oana Gheorghiu. Alesul local s-a arătat deranjat de durata ședințelor de consiliu întrucât ar avea în plus activități importante de făcut, neștiind însă că reprezintă interesele buzoienilor în plen și are la dispoziție sa aleagă una din cele doua poziții, la privat sau în CLM în situația în care timpul nu ii este de ajuns.
Cât privește importanța dezbaterii proiectelor și a transparenței în actul decizional, unii dintre consilieri le consideră desuet.
Iar dacă o parte dintre consilieri se plâng de faptul că o oră într-o lună pe care o petrec în ședința CLM reprezintă o durată mare de timp, la Chișinău, orașul cu care suntem înfrățit, o ședință similară se întinde pe 6-7 ore, cu pauze de masă.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ