DEPOZITE ÎNCHISE PÂNĂ LA FINELE LUI 2017

0
115

Comisia Europeană a dat în judecată România la Curtea Europeană de Justiție pentru că autoritățile nu au reușit să închidă depozitele municipale de deșeuri neconforme, care prezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor și mediu. La nivelul județului Buzău și la acest moment, există trei depozite de deșeuri neînchise. Este vorba despre depo­zitul de deșeuri menajere Ne­hoiu, depozitul de deșeuri periculoase al SC Rafinăria Venus Oilreg SA Râmnicu Sărat și depozitul de deșeuri periculoase SC Fermit SA Râmnicu Sărat.

Comi­sa­rii de mediu din Buzău au efectuat săptămânal mai multe verificări în cele trei zone. În cazul depozitului  neconform de de­șeuri municipale Nehoiu, activitatea este sistată din data de 16 iulie 2009 iar autoritățile se chinuie să închidă platforma. Recent însă, reprezentanții administrației locale au reușit să obțină documentația necesară urmând ca pe baza acestora să înceapă procedura de închidere. Pentru moment, administrația locală își caută sursele de finanțare pentru a reuși să finalizeze acest ultim pas.

Depozitul de deșeuri industriale periculoase este cel al Sc Fermit SA Râmnicu Sărat, amplasat pe malul stâng al râului Rm. Sărat, pe un teren al Primăriei municipiului Râmnicu Sărat, și care deține deșeuri industriale cu con­ținut de azbest. Închiderea depozitului este prevăzută să se finalizeze la 31 decembrie 2019, totuși se speră ca această operațiune să fie realizată până la finele anului curent.

Un alt depozit neconform pentru deșeuri industriale periculoase este cel al fostei rafinării Venus Oilreg de la Râmnicu Sărat, ampla­sat pe malul stâng al râului Râmnicu Sărat și care deține re­zi­duuri de la regenerarea uleiului uzat. Fosta rafinărie a fost închisă în 2007, după ce a intrat în insolvenţă.  În 2015, Remat Metal Master SRL a devenit noul proprietar iar la finalizarea contractului de vânzare-cumpărare a activelor, Agenția de Protecție a Mediului Buzău a stabilit, încă de la sfârșitul anului trecut, obligațiile de mediu pentru noul proprietar, dar acestea nu au fost respectate.

Peste 80 de tone de reziduuri petroliere s-au scurs la finele lunii iunie 2017 pe terenul fostei rafinarii Venus Oil Reg, din Ramnicu Sarat, dupa ce societatile care detin terenurile, cladirile si rezervoarele au renuntat la paza obiectivului. La acea vreme, prefectul județului Buzau, Carmen Ichim a mai dispus ca paza obiectivului sa fie asigurata de catre Politia Locala Ramnicu Sarat, pana cand societatile responsabile vor asigura, din nou, paza obiectivului. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ