DEZASTRU, LA FERMA DE PORCI DE LA STÂLPU

0
1699

Proporţiile dezastrului de la ferma de porci de la Stâlpu, unde, la sfârşitul săptămânii trecute s-a produs un puternic incendiu, sunt mult mai mari decât s-a crezut iniţial. O echipă a Direcţiei Sanitar Veterinare a evaluat pagubele la faţa locului şi a constatat că mii de porci au ars de vii în incendiu. Potrivit inspectorilor DSV Buzău, 2 din cele 7 adăposturi ale exploatației au fost complet distruse. De asemenea s-a înregistrat un număr foarte mare de cadavre acoperite de structurile prăbușite. Pe parcursul inspecției au fost identificaţi 2 porci adulţi aflaţi în agonie și, întrucât leziunile provocate de incendiu erau incompatibile cu viața, s-a decis eutanasierea acestora. Porcii din adăposturile afectate de incendiu erau carbonizaţi, în proporție de 80-90%, numărarea acestora fiind imposibilă.
Echipa de medici veterinari care a inspectat ferma după stingerea incendiului a stabilit că activitatea poate continua în cele 5 adăposturi neafectate și independente din punct de vedere al alimentării cu energie, furaj și apă, condițiile de creștere nefiind perturbate. În acelaşi timp, efectele dezastrului trebuie înlăturate cât mai urgent, deoarece cadavrele animalelor constituie un real pericol.
În ceea ce privește activitatea de ecarisare, ce presupune îngroparea la faţa locului, aceasta trebuie realizată într-un timp cât mai scurt întrucât rămăşiţele animalelor moarte intră în descompunere. Având în vedere atât numărul mare de cadavre, gradul de carbonizare al acestora, D.S.V. Buzău a solicitat convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru identificarea soluțiilor cele mai facile pentru reducerea riscului biologic și neutralizarea rapidă a cadavrelor.

Laurenţiu Marinov/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ