DEZBATERE PRO VACCINARE, LA BUZĂU! Creștere alarmantă a cazurilor de îmbolnăvire

0
72

S-a dat startul campaniei nationale „Vaccinarea salvează vieti”, după ce s-a înregistrat o crestere alarmantă a numărului de boli infectioase în rândul copiilor. Această campanie îsi propune să convingă tot mai multi părinti să îsi imunizeze copiii împotriva unor boli infectioase care pot conduce la deces. Dezbaterea desfăsurată la primărie a scos la iveală mai multe probleme pe care le întâmpină medicii, dar si părintii.
Campania ”Vaccinarea salvează vieți” este inițiată de către Asociația Pro Imunizare, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Microbiologie și are ca obiective informarea corectă, prin intermediul dovezilor științifice și expertiza medicilor, convingerea celor reticenți cu privire la beneficiile vaccinării, care reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție a unor boli infecțioase grave. Campania a debutat printr-o conferință de presă găzduită de Primăria Buzău, la care au participat Constantin Toma, primarul municipiului, dr. Anca Drăgănescu, președintele Asociației Pro Imunizare, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, dr. Carmen Scântei și dr. Ioan Drăgușin din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău, alături de medici de familie din municipiu. Toți cei prezenți au subliniat importanța derulării acestei acțiuni naționale de informare și de educare permanentă despre vaccinare și acest tip de imunizare în școli. Autoritățile locale nu pot interveni decât în rândul medicilor care își desfășoară activitatea în cabintele școlare.
Județul Buzău încă nu se remarcă printr-un procent mare în ceea ce privește refuzul vaccinării dar deocamdată acoperirea vaccinală nu oferă o siguranță. Ba mai mult, bolile se răspândesc cu rapiditate dintr-un județ într-altul.
Cele mai grave consecințe ale scăderii semnificative a acoperirii vaccinale și a numărului mare de boli infecțioase la copii sunt evidențiate de epidemia de rujeolă declarată oficial în România din toamna anului trecut, în luna mai 2017 ajungându-se la 5.290 de cazuri semnalate în 38 de județe și 24 de decese. Până la momentul actual, la Buzău au fost confirmate opt cazuri de rujeolă și din fericire niciun deces. În prezent, există un număr mare de părinți informați greșit care trebuie convinși cu dovezi științifice în legătură cu beneficiile vaccinării. Acest lucru a fost evidențiat și de medicii de familie prezenți la eveniment, care au declarat că, în ultima perioadă, se confruntă tot mai mult cu refuzul multor părinți de a-și imuniza copiii prin vaccin, speriați de posibile efecte negative ale acestora.
Dezbaterea a scos la iveală și o altă problemă. Există mulți părinți care doresc să își imunizeze copiii, însă vaccinurile lipsesc din cabinetele medicilor. Ba mai mult, acestea nu se găsesc nici în farmacii. Este și cazul unui buzoian care a suferit o intervenție chirugicală complexă, iar acum are nevoie de imunizare, dar nu găsește serurile necesare.
Primul eveniment din cadrul campaniei lansate la Buzău s-a desfășurat în Parcul Crâng. Acest eveniment interactiv a reușit să stârnească interesul multor buzoieni, părinți și bunici veniți cu cei mici la plimbare și care au participat în număr mare la discu¬țiile cu specialiștii prezenți. Copiii au avut ocazia să participe la concursuri, ateliere creative, dar și la un exercițiu de prevenție, alături de adulți, care au primit materiale informative.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ