DISCUȚII APRINSE PE PREȚUL GIGACALORIEI

0
48

Discuții aprinse în ședința Consiliului Local Municipal, de miercuri, pe tema prețului gigacaloriei. Municipalitatea a decis că tariful trebuie modificat în acest an pentru că bugetul local nu mai poate suporta subvențiile acordate până iarna trecută. De cealaltă parte, consilierii opoziției spun că această decizie a venit prea târziu pentru buzoieni sau că banii alocați pentru activitățile dedicate Centenarului ar putea fi redirecționați pentru acest capitol.
Aleșii locali au avut de adoptat miercuri, în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal, un proiect de hotărâre ce vizează modificarea preţurilor şi tarifelor locale de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice pe bază de gaze naturale, practicate de Regia Autonomă Municipală „RAM“ Buzău. Conform proiectului, începând cu data de 1 noiembrie 2018, preţul local de facturare a energiei termice livrată populaţiei este de 250 lei pentru o gigacalorie, la care se adaugă TVA. Diferenţa dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice şi preţul local facturat populaţiei se asigură din sumele provenite din împrumutul ce va fi contractat de municipiul Buzău în acest sens. Proiectul a stârnit discuții aprinse din partea opoziției, în cadrul ședinței Consiliului Local. Unii consilieri acuză că veștile despre scumpirea căldurii ar fi trebuit să vină mai devreme, alții consideră că banii alocați pentru activitățile dedicate Centenarului ar trebui redirecționați către aceste subvenții.
Primarul Constantin Toma a ținut să demonteze afirmațiile colegilor din Consiliul local. Edilul consideră că pentru activitățile dedicate Centenarului sumele alocate nu sunt semnificative. În plus, spune primarul, anunțul eliminării subvenției la încălzire a venit târziu pe motiv că s-a tot sperat că vor veni bani de la Guvern.
Pentru asigurarea subvenţiei din această iarnă, Primăria Buzău va contracta un credit. În acest sens, aleșii locali au aprobat un alt proiect de hotărâre care vizează contractarea de către municipalitate a unui împrumut de 14.000.000 lei, de la Trezoreria Statului. Perioada de rambursare a creditului este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ