DISPAR FOCARE DE PESTA PORCINĂ

0
60

Autorităţile urmează să declare închise, 60 din cele 65 de focare de pestă porcină africană, existente în judeţul Buzău. Personalul Direcţiei Sanitar Veterinare urmează să-i sprijine pe medicii veterinar din localităţile afectate de virus pentru recoltarea probelor, în vederea testării serologice.
În cadrul unei ședințe extraordinare a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor, convocată la sfârşitul săptămânii trecute de prefectul judeţului, autoritățile sanitar-veterinare au anunțat că sunt îndeplinite termenele legale pentru stingerea a 60 dintre cele 65 de focare de pestă porcină africană active la nivelul județului Buzău. După poziționarea geografică, aceste 60 de focare sunt dispuse în 2 nuclee – unul care cuprinde localitățile Pogoanele, Căldărăști și Padina, celălalt Amaru, Mărgineanu (com. Mihăilești) și Scorțeanca (com. Amaru) – în aceste zone nemaifiind confirmat niciun focar nou în ultimele săptămâni.Ultima etapă care mai rămâne de parcurs este ca medicii veterinari de liberă practică din localitățile menționate să recolteze probe de sânge de la porcii din cele aproximativ 5000 de exploatații existente în localitățile menționate, iar dacă rezultatele testării serologice pentru pesta porcină africană vor fi negative, toate cele 60 de focare vor putea fi închise.
“Din inițiativa conducerii DSVSA Buzău, care a apreciat că un astfel de volum de muncă ar tergiversa foarte mult operațiunea, dar și pentru asigurarea unui climat comercial fără restricții în perioada premergătoare sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, prefectul Carmen Ichim a propus membrilor CLCB Buzău un proiect de hotărâre privind delegarea personalului DSVSA Buzău atât pentru sprijinirea medicilor veterinari de liberă practică, cât și pentru efectuarea integrală a acțiunilor sanitar-veterinare impuse de situația epidemiologică, hotărârea fiind aprobată cu unanimitate de voturi”, a transmis Instituţia Prefectului.
Conform directorului adjunct al DSVSA Buzău, doctorul Ciprian Botezatu, măsura luată va permite stingerea celor 60 de focare până la finalul acestei luni, urmând ca restul de 5 focare de la Cochirleanca , Luciu și Cilibia să fie închise luna viitoare.

Laurenţiu Marinov/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ