DISTRACȚIE DIN PLIN LA ,,ZILELE DOVLEACULUI”

0
183

Mult așteptatul eveniment organizat la Poșta Câlnău s-a deschis astazi in sunetul muzicii și in miresmele bunatatilor pregatite pentru vizitatori de către producătorii veniti din toate colturile tarii. Evenimentul are loc în perioada 15-17 septembrie, pe un teren cu deschidere către drumul european E85, care leagă Bucureştiul de Moldova. Festivalul etno-gastronomic ,,Zilele Dovleacului” îi așteaptă pe toți turiştii. Cei care  îi calcă pragul au ocazia, chiar de astăzi, să deguste din preparate pe bază de dovleac.

Chiar daca in centrul atenţiei sunt preparatele culinare pe bază de dovleac, de la plăcinte, gogoşi, la sărmăluţe fierte în coajă de bostan, din peisaj nu vor lipsi şi alte bunătăţi tradiţionale, precum cârnaţii de Pleşcoi şi de casă, bulzul cu mămăligă, pastrama, mustul şi cozonacii.

Printre tarabele pregatite deja pe terenul unde se desfăsoara Festivalul Etno-gastronomic ,,Zilele Dovleacului” am gasit producatori care erau deja in focul pregatirilor în asteptarea celor care vin la eveniment.  Pastrama sfaraie pe gratarele incinse, iar bulzul este pregatit si el. Desigur ca totul trebuie facut ca la carte, asa ca experienta este necesara pentru a atrage turistii si desigur pofticiosii.

De la Festivalul Etno-gastronomic ,,Zilele Dovleacului” nu puteau lipsi si sarmalutele facute cu mare grija si atent aranjate in ceaunele incinse și așezate in sir indian. Exista si un secret pentru a avea parte de un preparat gustos.

Si dupa ce ne-am delectat cu preparate atat de gustoase si de variate, putem profita de ocazie si să facem un periplu printre standurile mesterilor populari, veniti si ei nu numai din tara, ci chiar si din Republica Moldova.

Un grup de 9 reprezentanti ai Uniunii Mesterilor Populari din Moldova au venit pentru prima dată în judetul Buzau și mai ales la acest eveniment. Mesterii spun ca sunt incantati de invitatia primita si ii asteapta pe turisti sa ii viziteze.

Anatol Crețu, sculptor de meserie, nu se plange de munca. Daca faci lucrurile cu pasiune, atunci nimic nu mai conteaza, nici macar orele pe care le petreci lucrand pentru a scoate produsul finit.

Printre mesterii populari moldoveni se afla si unul din Berca venit pentru a treia oara la un astfel de festival si care ofera o gama variata de exponate. Una dintre cele mai interesante lucrari o reprezinta sticlele imbracate in coaja de copac, o tehnica pe care putini o mai stapanesc la acest moment.

Odata vizionate si aceste exponate, un dans in ritmurile antrenante ale muzicii populare nu trebuie ratat. Nici nu ai cum, mai ales cand pe scena amplasata a urcat Ansamblul Folcloric ,,Plaiurile Mioritei”.

Dupa cum ati vazut, Fastivalul Etno-gastronomic ,,Zilele Dovleacului” are de toate: produse de degustat dupa pofta inimii si ore bune de distractie. Duminica seara evenimentul se va incheia cu un spectaculos foc de artificii. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ