Donatorilor de sange nu li-se mai deconteaza transportul! Problema va fi rezolvată de Primăria Buzău

0
73

Criza de donatori de sânge cu care se confrunta Centrul de Transfuzii din Buzau este acutizată si de faptul că de la inceputul acestui an, Ministerul de Finante a sistat decontarea transportului pentru donatori. Asa se face ca aproape jumatate dintre donatorii fideli sa nu mai treaca pragul Centrului. Conducerea unitatii a cautat solutii pentru rezolvarea problemei iar salvarea vine de la Primăria Municipiului care va deconta transportul donatorilor.
Criza de donatori a inceput sa fie resimtita inca de la inceputul acestui an, atunci cand Ministerul Finanţelor nu a mai alocal fonduri centrelor de transfuzii din tară pentru decontarea transportului donatorilor. Efectele acestei măsuri au fost repede simtite. Daca in judetul Buzau, in jur de 800 de donatori fideli, treceau lunar pragul Centrului pentru a dona lichidul vital, in prezent numarul acestora s-a înjumătățit.
Pentru a face fata cererii spitalelor din Bucuresti, conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău a decis sa recolteze sange cu ajutorul celor două unităţi mobile la Râmnicu Sărat şi Nehoiu.
Problema a ajuns si pe masa reprezentantilor din Primaria Buzau care s-a angajat să sustina cheltuielile de transport pentru donatorii din mediul rural.
În prezent, orice donator care se prezintă la Centrul de Transfuzii Sanguine Buzău primeşte 7 bonuri valorice de masă, o „scutire” medicală pentru facultate sau serviciu şi un set complet de analiză a sângelui a cărui rezultate pot fi ridicate în trei zile de la data recoltării.

REPORTER: ANDREI PIŢIGOI

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ