Dosare penale marca ITM! Munca la negru și accidentele la ordicea zilei

0
125

Bolile profesionale și accidentele de muncă fac ravagii printre muncitorii buzoieni. Printre ei se numără angajați la care probabil nu v-ați gîndi niciodată că ar putea păți ceva. Conform rapoartelor Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, bolile profesionale, unele dintre ele foarte grave, au lovit în personalul Spitalului Județean Buzău sau în colectivul Serviciului Județean de Ambulanță.
Astmul bronșic, rinita cronică alergică, discopatia lombară și azbestoza se mai numără printre bolile profesionale descoperite de autorități cu precădere în domeniul panificației și industrie. Numărul accidentelor de muncă produse pe parcursul anului trecut este la fel de impresionat , mai cu seamă din pricina faptului că au continuat și pe parcursul acestui an. Ultimul accident de muncă s-a produs în comuna Smeeni. În urma acestuia un tînăr în vîrstă de 17 ani angajat la negru și-a pierdut viața îngropat sub un mal de pămînt în timp ce săpa la o fosă septică. Angajatorul său s-a ales cu dosar penal.
Cinci accidente de muncă soldate cu deces au fost înregistrate anul trecut. Printre ele și cazul cadrului didactic de la Liceul Teoretic Grigore Moisil care, în timp ce efectua o demonstrație despre formarea unui arc electric în laborator, a atins cu ambele palme electrozii decedînd prin curentare. Reprezentanții ITM Buzău au demarat recent și o campanie împotriva muncii la negru iar rezultatele au fost uimitoare.
În total, pe parcursul anului trecut ITM a înregistrat 63 de accidente de muncă din care 56 soldate cu incapacitate temporară de muncă, cinci cu decesul victimei și două cu invaliditate. Din punct de vedere al domeniului în care s-au produs, cele mai multe au fost înregistrate în societăți cu profil chimic, textile, producerea de mase plastic sau industria alimentară.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ