Ieri pe rolul Tribunalului Buzău s-a consumat o nouă etapă din judecarea megadosarului fraudelor informatice de la Primăria Buzău în care mai multi functionari publici sunt acuzati de constituire a unui grup infractional. Termenul a fost tensionat din cauza cererilor cu care avocatii apărări au întampinat completul de judecată. Au fost ridicate mai multe obiectii referitoare la încadrarea juridică de care procurorii s-au folosit pentru a-i trimite pe inculpati în judecată. Magistratii au amanat procesul pentru luna viitoare astfel încat anchetatorii să vină cu lămuriri. Totodată dosarul va ajunge si la Curtea Constitutională pentru clarificarea unor proceduri folosite de procurori pe timpul anchetei.
Procesul în cazul celor șase functionari publici din Primăria Buzău acuzați de fraude informatice se complică. La termenul de ieri unul din avocații apărării a ridicat obiecții in legatura cu claritatea acuzațiilor pe care procurorii anti-mafia le-au adus împotriva angajaților cu pricina. În mod concret apărătorii contestă abuzul în serviciu, infracțiune pe care procurorii DIICOT Buzău ar fi introdus-o pe lîngă cele de constituire de grup infracțional și fraude informatice, cu scopul de a lărgi limitele de pedeapsă. Avocatul a doi dintre cei șase functionari, respectiv Virgil Toșu și George Bunea, a solicitat instanței de judecată să analizeze cererea de judecare simplificată pentru clienții săi întrucît aceștia recunosc faptele de fraudă informatică dar totodată contestă abuzul în serviciu, faptă care în interpretarea apărării ar fi absorbită de prima și nu una distinctă menită să aducă un aport la pedeapsă. Instanța de judecată a solicitat DIICOT Buzău să aducă lămuriri in legatura cu încadrarea juridică a faptelor motiv pentru care a fost stabilit un nou termen de judecată pentru data de 19 mai.
În același timp un alt avocat a solicitat amînare pe motiv că mai multe proceduri care au stat la baza anchetei procurorilor DIICOT ridică semne de întrebare. Din acest motiv a fost sesizată Curtea Constituțională.
SURSA TRIBUNALUL BUZAU
Solutia pe scurt: Admite cererile de sesizare a CURŢII CONSTITUŢIONALE formulate de către inculpaţii NEAMU BOGDAN MIHAI şi BOARU CĂTĂLIN LIVIU….dispune sesizarea CURŢII CONSTITUŢIONALE cu privire la excepţiile de neconstituţionalitate a următoarelor dispoziţii legale: – art. 367 alin. (1) şi (3) C. pen.; – art. 3 alin. (3) şi (4), art. 4 alin. (9), (11) şi (13) din O.U.G. nr. 74/2013 şi ale prevederilor art. 172 alin. (10) şi (12) din Codul de procedură penală; – art. 375 şi art. 377 C. pr. pen.; – art. 248 din C. pen. din 1969, art. 297 alin. (1) C. pen., cu referire la art. 132 din Legea nr. 78/2000.
Nici nu a ajuns bine pe rolul instanței de judecată că procesul deja a început să cunoască episoade dintre cele mai tensionate. Asta cu atît mai mult cu cît doi dintre cei șase inculpați își recunosc faptele în timp ce restul vor să continuie procesul și să dovedească faptul că nu au nicio vină.
Procurorii DIICOT, Biroul Teritorial Buzău, au trimis în judecată lotul “Gegea”, într-unul dintre cele mai de răsunet dosare instrumentate în ultimii ani și care vizează functionari înalți din cadrul Primăriei Buzău. Ion Gegea, Cătălin Liviu Boaru, Bogdan Neamu, Virgil Toșu, George Bunea și George Răileanu sunt cercetați pentru inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la fraudă informatică și abuz în serviciu. În fapt, inculpații, așa cum reiese din ancheta penală a procurorilor anti-mafia, ștergeau datoriile unor firme sau persoane fizice apropiate.
Florin Zafiu