Două centre rezidențiale, închise

0
102

Două centre rezidențiale ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău vor fi închise. În locul lor vor fi create alte servicii, care să asigure copiilor o îngrijire mai potrivită, într-un mediu familial. Practic, tinerii nu vor mai trăi în centre de plasament, ci în apartamente sau în căsuțe de tip familial, în condiții mai moderne. Astfel de măsuri au fost impuse de Comisia Europeană.
Copiii din centrele rezidențiale vor avea condiții de trai mai bune, în câțiva ani. Două centre ale Direcției ¬Ge¬nerale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău vor fi închise, urmând ca în locul lor să fie create servicii care să asi¬gure cea mai potrivită formă de îngrijire alternativă a copiilor într-un mediu familial. Este vorba despre Centrul rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 din Beceni și despre Complexul de servicii comunitare nr. 2 din muncipiul Buzău, care vor trece printr-o adevărată transformare.
Consilierii județeni au aprobat un proiect privind inițierea de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău a procedurii de închidere a Centrului rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni prin depunerea a două cereri de finanțare din fonduri europene. Una are drept scop principal construirea a două imobile cu destinația de serviciu social ,,casă de tip familial” și reabilitarea unei infrastructuri de servicii sociale fără componentă rezidențială, în localitatea Beceni. Cea de-a doua vizează dezvoltarea serviciilor sociale înființate cu finanțare europeană. De asemenea, a fost aprobată inițierea, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, a procedurii de închidere a Complexului de servicii comunitare nr. 2 Buzău, prin depunerea unei cereri de finanțare din fonduri europene, având ca scop principal susținerea tranziției către serviciile ce urmează a fi înființate pentru închiderea complexului. Se are în vedere dezvoltarea serviciilor de tip rezidențial prin achiziția a patru apartamente, în municipiul Buzău, destinate unui număr de 24 copii dintre actualii beneficiari ai serviciilor complexului. Cele patru apartamente vor fi achiziționate cu fonduri de la bugetele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, prin Consilul Județean.
Procedurile de închidere a celor două centre ale DGASPC se înscriu în programul de dezinstituționalizare a copiilor aflați în centrele de plasament aparținând sistemului de protecție, proces asumat de România prin acordul de parteneriat aprobat de Comisia Europeană.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ