DOUĂ FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ, LICHIDATE

0
37

Autorităţile au închis două dintre focarele de pestă porcină africană din judeţ. La Pătârlagele şi Pănătău, unde au fost înregistrate primele cazuri de îmbolnăvire, au fost ridicate restricţiile impuse de inspectorii sanitar-veterinari, după apariţia focarelor.
Direcţia Sanitar Veterinară Buzău a anunţat închiderea primelor focare de pestă porcină africană, la Pătârlagele şi Pănătău. Decizia a fost luată după ce în exploataţiile afectate au fost plasaţi porci santinelă, iar rezultatele analizelor, după 45 de zile, au arătat că virusul a dispărut. Acum, după stingerea focarelor, cele două zone au fost scoase de sub constrângerea oricăror interdicţii legate de evoluţia pestei porcine africane. Comerţul cu carne de porc este, însă la fel ca în întreg judeţul, supus unor condiţii. Astfel, este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la persoane neautorizate sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. Sacrificarea porcilor în scopul comercializării se realizează numai în unități de abatorizare, autorizate pentru sacrificarea de porcine, iar în cazul sacrificării pentru consum propriu, carnea nu poate fi scoasă din gospodărie.
Inspectorii sanitar-veterinari vin cu veşti bune şi în ceea ce priveşte un alt focar de pestă porcină africană, cel de la Puieşti, care ar putea fi închis, la sfârşitul acestei săptămâni. Probleme vor rămâne astfel doar la Beceni şi la Amara.

Laurenţiu Marinov/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ