DOVLECELUL ȘARPE, SURSĂ DE ANTIOXIDANȚI

0
183

Cu un miros de pâine proaspătă, şi o sursă excelentă de beta-caroten, dovlecelul şarpe, este o plantă aclimatizată la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, de cercetătorul Costel Vînătoru, după aproxinativ zece ani de studiu. Dovlecelul tomat, ce provine din Africa, este un bun antioxidant şi reprezintă o adevarată sursă de imunitate.
După mai bine de zece ani,de studii, cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, au reușit să aclimatizeze această legume cu formă cidată, dar un gust deosebit. Poate fi cultivat în spaţii protejate şi în câmp, dar și în solare. De asemenea, are un potenţial mare de producţie, datorită faptului că fructul plantei este mare, de peste 2 m lungime.
De asemenea, la maturitate leguma mai poartă denumirea şi de dovlecelul tomată.
Dovlecelul şarpe poate fi consumat ca dovleceul pe care toți îl cunosc, cu menţiunea că acesta este mult mai gustos şi deţine proprietăţi medicinale valoroase.
Dacă până acum a fost doar testat, începând de anul viitor, seminţele dovleacului șarpe se pot găsi la vânzare, spune cercetătorul Costel Vânătoru.
Această specie este o mare iubitoare de apă. Varietățile produc 6-10 fructe pe plantă, în timp ce soiurile îmbunătățite pot produce până la 50 de fructe/plantă. Se recoltează la aproximativ 2 săptămâni după ce a început procesul de fructificare, când prezintă o lungime de 30-60 cm, sau. Dacă se urmărește extragerea pulpei, recoltarea fructelor se realizează la maturitatea deplină. Dovleceii se păstrează foarte bine timp de 10-14 zile la o temperatură de 15°C și o umiditate mare.

Iuliana Sîrbescu / Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ