DSV Buzău în alertă după un nou caz de gripă aviară

0
45

Păsări sălbatice moarte pe un iaz din Suceava
Pe data de 3 ianuarie a fost diagnosticat un nou caz de gripă aviară H5N1, la un efectiv de 15 lebede, găsite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vânătoare din județului Suceava. Până la această dată, nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații de păsări domestice. La Buzău autoritățile au intrat în alertă după ce Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis instrucțiuni clare cu privire la întarirea măsurilor de prevenire și supraveghere la nivel național, pentru evitarea apariției de noi focare.
La nivelul județului Buzău nu au fost depistate focare de gripă aviară, au precizat reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău.
O atenție deosebită va fi acordată transporturilor intracomunitare cu păsări vii și ouă de incubat, provenite din țările unde evoluează focare de influență aviară în ultima perioadă. În vederea prevenirii introducerii în România a gripei aviare înalt patogene, este interzisă orice intrare pe teritoriul național a transporturilor de păsări pentru sacrificare din Uniunea Europeană, care provin din zone de protecție sau supraveghere.
Situaţia epidemiologică din România, în contextul influenţei aviare, este monitorizată permanent de ANSVSA. Valul epidemic de influență aviară înalt patogenă, de subtip preponderent H5N1, care a debutat la finele anului 2021, continuă să afecteze Europa.

Florin Zafiu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ