Elevi “vânați” încă din școală

0
6

Meseria, pașaportul către o carieră națională și internațională
Există elevi care sunt de-a dreptul “vânați” încă de pe băncile școlilor, o spun reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău. Nu sunt IT-iști, vorbitorii de limbi străine sau economiștii, așa cum ai crede. Vorbim însă despre absolvenții școlilor profesionale.
Pentru o parte dintre elevi, liceele profesionale reprezintă calea rapidă de urmat spre o carieră. Cunoscând o meserie, sunt angajați rapid pe salarii atractive. Nici nu ajung să termine anii de studii și primesc oferte tentande din partea angajatorilor. Practic, spun reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Buzău, foarte puțini absolvenți de școli profesionale nu își găsesc o slujbă după terminarea studiilor.
Elevii care au studii tehnice în domeniul agricol, care cunosc mecanică dar și cei atrași de industria hotelieră, sunt angajați pe bandă rulantă iar contextul actual este unul favorabil. După pandemie, atât restaurantele, hotelurile cât și marii fermieri au nevoie de angajați calificați.
Este drept, o spun tot reprezentanții AJOFM, o parte dintre absolvenții școlilor profesionale din Buzău aleg să muncească în străinătate, atrași fiind de câștigurile salariale mari.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ