ELEVII POT OFERI MĂRȚIȘOARE DE 1 MARTIE

0
108

1 și 8 Martie sunt zilele în care, în mod tradiţional, doamnele din sistemul de învățământ sunt copleşite de cei mici cu mărțișoare şi buchete cu flori, ca simbol al respectului. Regulile inpuse de pandemia de coronavirus îi determină, acum, pe mulți părinți să fie reținuți în a trimite copilul la școală cu simbolicele daruri, chiar dacă își doresc să continue tradiția. Pe de altă, o mare parte dintre dascăli trimit mesaje pe grupurile de părinți conform cărora nu vor accepta niciun dar de la elevi. Ministerul Educației precizează că nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nici o interdicție cu privire la oferirea de flori și mărțișoare.
Se apropie luna Martie și odată cu ea vin zilele în care femeile sunt răsfățate de cei care le îndrăgesc. Anul acesta este unul atipic. Regulile impuse de pandemie aduc întrebări fără un răspuns clar când vine vorba de a face gesturi, până nu demult, absolut fireşti. Printre cele mai răsfățate sunt doamnele care lucrează în sistemul de învățământ. În fiecare an, în zilele de 1 și 8 Martie acestea plecau cu brațele pline de flori primite de la elevi și colegi ca simbol al primăverii. Însă anul acesta, pandemia de coronavirus a dat peste cap chiar și o tradiție atât de frumoasă. Ordinul comun al responsabililor din educație şi sănătate, emis la începutul celui de-al doilea semenstru, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Acest lucru lasă loc de intepretări în cea ce privește oferirea de mărțisoare și flori în anul acesta. Însă, Ministerul Educației a venit cu o precizare :

“Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2. Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol a unei flori în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. E un punct de vedere oficial” a precizatt ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Așadar, elevii au voie să ofere flori și mărțișoare cadrelor didactice. Întrebați dacă vor trimite copii cu mărțișoare la școală luni, de 1 Martie, părinții spun că tradiția trebuie dusă mai departe.
Iar copii care învață în sistemul on line, vor trimite cu sigurață o felicitare virtuală.
Sunt dascăli care vor primi florile de la copii cu mare drag. Georgiana, care este educatoare, pregătește chiar o surpriză pentru părinți, împreună cu elevii săi. Ea este sigură că nu va putea refuza un mărțișor oferit cu dragoste de la unul din copii din clasă .
Este important să se evite îmbrățișările când se oferă un mărțișor sau o floare. De asemenea, este indicat spălatul pe mâini și dezinfectarea înainte și după aceste gesturi .

Iuliana Sîrbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ