Energia scumpește agricultura

0
6

Un sector nerentabil din cauza prețurilor la curent electric și combustibili
Scumpirea energiei face ca agricultura să devină neprofitabilă, atrag atenția specialiștii din cadrul Direcției Agricole Buzău. Este nevoie de o cantitate uriașă de energie electrică dar și combustibil pentru a realiza lucrările agricole necesare. În contextul în care prețurile au explodat, fermierii se gândesc de două ori dacă mai investesc sau nu în acest sector.
Liberalizarea pieței energiei și scumpirea abruptă a prețurilor la curent electric și gaze naturale își lasă amprenta asupra sectorului agricol. Dacă sunt adăugate și prețurile din ce în ce mai ridicate ale combustibililor, atunci rezultă o ecuație din care fermierii români ies pierzători. Pentru a iriga suprafețele mari de teren, este necesară o cantitate mare de energie, la fel și combustibili pentru lucrările agricole.
Practic, la acest moment când vorbim despre sume enorme pe care le plătesc atât simplii consumatori cât și fermierii pentru energie și combustibili, agricultura nu mai este rentabilă. O spun chiar reprezentanții Direcției Agricole Buzău.
Deja o parte dintre fermieri se gândesc dacă în acest an vor mai realiza producții, dacă da la ce nivel sau dacă nu cumva vor aștepta anul viitor, în situația în care prețurile vor ajunge la nivel acceptabil.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ