ENERGIA TERMICĂ RĂMÂNE SISTATĂ

0
315

La o zi după ce a fost oprită căldura în municipiul Buzău, reprezentanții societății Ecogen Therm, cea care livrează agentul termic, explică și care au fost motivele pentru care a decis să ia această măsură. Aceștia spun că, pe parcursul iernii, au mers în pierdere, timp în care au adunat datorii către furnizorul de gaze. Odată cu terminarea sezonului de încălzire, acesta a decis să nu mai livreze gazul natural către Ecogen și, prin urmare, nici societatea nu a mai putut produce agentul termic. Pentru a putea reveni la activitatea dinainte, este nevoie de o majorare a prețului la gigacalorie.
Încă de marți după amiază, buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire s-au trezit cu caloriferele reci. Reprezentanții Primăriei și cei ai Regiei Autonome Municipale au susținut o conferință de presă în care au afirmat că nu poartă nicio vină pentru această situație, fiind cu plățile la zi către societatea furnizoare de agent termic, respectiv Ecogen Therm. La rândul lor, reprezentanții Ecogen vin cu precizări legate de factorii care au condus la sistarea căldurii, în ciuda faptului că temperaturile încă se mențin scăzute.
Reprezentanții Ecogen spun că au purtat negocieri cu municipalitatea pentru a majora prețul gigacaloriei încă de anul trecut și, în ciuda faptului că buzoienii au plătit mai mult pentru căldură, sumele livrate de RAM către Ecogen au rămas neschimbate, ceea ce a condus la adunarea unor datorii.
În prezent, Regia Autonomă nu are datorii scadente către Ecogen, ba chiar a achitat în avans o sumă, în această iarnă. Banii aau fost folosiți la acea vreme pentru achitarea datoriilor către furnizorul de gaze, dar și pentru a plăti rata creditului contractat de Primăria Buzău în anul 2015, pentru a achita ¬dife¬rențele dintre prețul plătit de po¬pulație și cel real de producție pentru energia termică.
În aceste moment, situația apărută la Buzău în care 12 mii de apartamente și 40 de instituții au rămas fără căldură, nu pare să aibă o rezolvare. Vineri, este programată la Primărie o întâlnire a tuturor celor implicați în această problemă.

Denisa Irimia/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ