EPIDEMIE DE GRIPĂ

0
121

Începând de miercuri dimineață, a fost declarată, oficial, epidemia de gripă, după ce au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive și sunt declarate 54 de decese din cauza bolii. În acest context, măsurile de igienă au fost înăsprite în spitalele din județ, iar accesul vizitatorilor se va face mai restrictiv. Între timp, la Spitalul Județean crește numărul pacienților cu afecțiuni respiratorii.
Miercuri dimineață, Ministrul Sănătății a declarat epidemie de gripă, după ce în decursul a trei săptămâni consecutive s-au înregistrat cazuri peste estimări. Sorina Pintea a adăugat că este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii, dar și că se constată o extindere regională în zona de sud a țării. Mai grav este că specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie, iar monitorizarea cazurilor de gripă va continua până în luna mai. De la începutul sezonului au fost înregistrate în toată țara 54 de decese confirmate cu virus gripal. După declarațiile ministrului, către toate spitalele buzoiene au fost trimise liste cu măsuri suplimentare ce trebuie luate în acest context epidemiologic.
De la debutul sezonului rece, adresabilitatea către secțiile Spitalului Județean este una extrem de ridicată față de anii anteriori, în special la Pediatrie și la Boli Infecțioase. Consumul de teste rapide de gripă, precum și de medicamente pentru această afecțiune a crescut de patru ori, în comparație cu sezonul precedent.
Totodată au fost înăsprite și regulile privind vizitarea pacienților internați în secțiile Spitalului Județean. Pentru că accesul este interzis în secțiile cu risc, au apărut cazurile în care aparținătorii s-au revoltat. Cea mai recentă situație a fost la Maternitate, unde mai mulți tătici au fost deranjați de faptul că nu le este permis accesul către secția de nou născuți.
Deși e epidemie de gripă, cursurile în școli și grădinițe nu vor fi suspendate. Pot fi însă luate măsuri punctuale de suspendare a cursurilor în unitățile în care se înregistrează absenteism de 20 la sută. La Buzău, până acum au fost raportate 64 de cazuri de gripă.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ