EXCEPŢII PENTRUI CABINETE MEDICALE

0
83

Cabinetele medicilor de familie, cele de medicină dentară și ambulatoriile de specialitate, exceptate de la prevederile legii privind asigurarea calității în sistemul de sănătate.
Camera Deputaților, cameră decizională în, a adoptat săptămâna aceasta proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul sănătății. Acest proiect prevede exceptarea formelor de exercitare a profesiei de medic care prestează servicii de medicină de familie și medicină dentară, a cabinetelor medicale din ambulatoriul de specialitate, a laboratoarelor de analize medicale și de anatomie patologică de la prevederile Legii nr. 185/2017. A fost introdusă, de asemenea, precizarea clară că privind asigurarea calității în sistemul de sănătate nu se aplică unităților farmaceutice-farmacii și oficine cu circuit deschis. Inițiator și susținător al proiectului a fost și deputatul social democrat buzoian Sebastian Radu. Acesta a considerat că exceptarea este necesară din mai multe puncte de vedere, printre acestea fiind procedurile de acreditare impuse de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate foarte costisitoare, neaccesibile financiar cabinetelor de medicină de familie, îngreunarea modului de funcționare a unităților sanitare și a desfășurării actului medical prin introducerea unor forme de control complementare celor deja existente sau lipsa de predictibilitate a costurilor care ar putea afecta un cabinet de medicină de familie sau medicină dentară.
„Exceptarea acestor unități medicale era absolut necesară. Avem în cazul lor deja instituții ale statului abilitate în cuantificarea actului medical precum Direcția de Sănătate Publică, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentiști din România, instituții care deja sunt garanți ai calității actului medical. În plus, chiar profesia de medic de familie sau medic dentist înseamnă, în primul rând, o calitate crescută a actului medical în beneficiul pacientului, deoarece un pacient nemulțumit înseamnă alți zece pacienți pierduți.”, a declarant deputatul Sebastian Radu.
Proiectul de Lege a primit 269 de voturi favorabile din 272 deputați prezenți. În continuare, iniţiatorii proiectului vor analiza rolul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, al cărei mod de funcționare are nevoie de o redefinire deoarece confruntarea cu o creștere a birocrației ar duce la scăderea calității actului medical.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ