EXPOZIȚIE DE ARTĂ POPULARĂ

0
508

Ziua Națională a României a fost celebrată în avans joi, la Galeriile de Artă, printr-o Expoziție de Artă populară. Expozanții au fost Amelia Papazissu, Tezaur Uman Viu și Cecilia Petrescu, colecționar de obiecte unice. La vernisaj, au participat și soliști instrumentali la cimpoi și nai, dar și ansambluri și grupuri folclorice din județul Buzău.
Ziua Naţională a fost marcată în avans, joi, la Galeriile de Artă prin vernisajul unei expoziţii de artă populară. La Galerii s-au reunit culori, tradiții și artă populară, toate conturând cultura tradițională din județul Buzău.
Prin forma și înfățișarea lor, obiectele de artă populară povestesc o multitudine de caracteristici specifice poporului românesc, cum ar fi îndeletnicirile celor care le purtau, adaptarea la condițiile geografice și de mediu, dar și influențele primite în urma interacțiunii cu alte popoare. De asemenea, portul popular se purta în zile de sărbătoare, duminica sau la evenimente deosebit de importante, pentru a reflecta menținerea tradiției. Arta populară expusă de Amelia Papazissu și de Cecilia Petrescu reflectă specificul național și are un profund caracter social, bine accentuată fiind valorificarea elementelor tradiționale în care se reflectă eleganța broderiilor, rafinamentul cromatic al țesăturilor, frumusețea detaliilor portului popular.
Farmecul expoziției, pe lângă țesăturile diverse și colecția de ștergare, a fost dată și de momentele puse în scenă de grupurile și ansamblurile folclorice sosite la eveniment, dar și soliști instrumentali la cimpoi și nai.
Prin astfel de evenimente, arta populară primește un caracter de continuitate datorită contribuției creatorilor, varietății reflectate și autenticității culturii românești. Astfel se asigură păstrarea specificului tradițional și caracterul de autenticitate.

DENISA IRIMIA- ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ