EXPOZIŢIE ÎN MEMORIA EROILOR

0
37

Muzeul Județean Buzău, organizează expoziția in memoriam: “Eroii Noștri din Primul Război Mondial (1916-1918)”. Evenimentul este pregătit de Secția de Istorie și face parte din suita de manifestări organizate de muzeu în anul aniversării Centenarului României Mari.
Expoziția dedicată eroilor din Primul Război Mondial, cuprinde multiple simboluri: crucea, clopotul, cămașa populară, puntea, cărarea. Toate elementele compoziționale conturează și definesc sintetic un univers apus, cel al țăranului de acum 100 de ani, ajuns soldat în slujba țării. Laitmotivul expoziției este crucea, cea care poartă pe ea două simboluri: imaginea monumentului care depozitează în ea jertfa umană adusă de fiecare comună a județului și cămașa populară tradițională. Fiecare cruce din cele 85 expuse (câte una pentru fiecare comună a județului) este o materializare a vieților jertfite în război, cât și a recunoștinței și aprecierii pentru aceste jertfe.
“În Anul European al Patrimoniului Cultural dorim să atragem atenția asupra importanței unui patrimoniu aflat în fiecare comună buzoiană: monumentele ridicate pentru jertfa eroilor noștri căzuți pe câmpurile de luptă, pentru realizarea idealului national”, precizează reprezentanţii Muzeului Judeţean, într-un comunicat de presă.
Expoziția este organizată în colaborare cu: Serviciul Județean Buzău al Arhivelor Naționale, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”-filiala Buzău, Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău și Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Evenimentul este un omagiu adus eroilor satelor, buzoienilor, mulți dintre ei, rămași anonimi. Deschiderea oficială va avea loc joi, 29 noiembrie, ora 12.00, în sala Amfiteatru a Muzeului Județean Buzău, B-dul Nicolae Bălcescu.

Laurenţiu Marinov

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ