EXPOZIȚII INTERNAȚIONALE, LA BUZĂU! Le găzduiește Muzeul Județean

0
99

Reprezentanții Muzeului Județean Buzău scot la lumină unele dintre cele mai frumoase obiecte tradițioanle din Blacani: lada de zestre și cloptele. Muzeul buzoian, în cadrul unui parteneriat cu Ministerul Culturii din Republica Macedonia și Institutul Național din Bitola, au organizat astăzi, expozițiile internaționale „Vise de nuntă. Lăzi de zestre din regiunea Bitola“ și „Clopote și meșteri clopotari“. Expoziția rămâne deschisă timp de o lună.
Lăzile de zestre sunt obiecte nelipsite din gospodăriile aflate în zona Balcanilor. Acestea reprezintă, practic, începutul drumului în viață ca și cuplu, lada de zestre conținând veșminte, lenjerii, bani, bijuterii, obiecte necesare tinerilor căsătoriți. Mai mult decât atât, din punct de vedere al simbolisticii cu care este încărcată lada de zestre, se poate vorbi de bagajul minim pentru călătoria în doi de-a lungul vieții. Clopotele, la rândul lor obiecte omniprezente în gospodăriile din Balcani, pe lângă rolul funcțional pe care îl îndeplinesc au și o semnificație aparte, legată de alungarea spiritelor malefice.
Pentru a afla mai multe despre aceste semnificații și pentru a interacționa cu cerce¬tă¬torii din Republica Ma¬ce¬donia, buzoienii au fost invitați la dublul versaj care a avut loc astăzi la Muzeul Județean.
Cele două expoziții vor fi deschise publicului până pe data de 9 iunie.

DENISA IRIMIA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ