FÂNTÂNI PERICULOASE

0
50

Consumul de apă poate deveni periculos, în anumite localități din județ. Un raport al Direcției de Sănătate Publică arată că peste 31 la sută din locuitorii Buzăului nu sunt racordați la o rețea de apă potabilă. 13 comune încă nu au instalații proprii, iar oamenii trebuie să cosume apa din fântâni. În plus, multe dintre puțuri nu sunt igienizate corespunzător, iar consumatorii își riscă sănătatea.
Un raport la Direcției de Sănătate Publică Buzău arată că peste 31 la sută dintre locuitorii județului nu sunt racordați la o rețea de apă potabilă. Aceștia se aprovizionează cu apă din fântâni, izvoare sau instalații proprii. În prezent, la nivelul județului există 13 comune care nu au instalații centrale de aprovizionare cu apă. Restul localităților au instalații centrale care distribuie populației apă la parametri conformi și au autorizații de funcționare. Pe lângă acestea, mai sunt autorizate cu derogare alte trei instalații centrale, una la Bălăceanu și două la Cochirleanca, care funcționează cu derogare la paramentrul Bor.
În cazul localităților în care populația se aporvizionează cu apă din fântâni, Direcția de Sănătate Publică a înaintat primăriilor notificări prin care le înștiințează că sunt obligate să asigure calitatea apei sau să avertizeze populația cu privire la puțurile în care se găsește apă care nu este indicată consumului. Numai că administrațiile locale nu respectă întotdeauna indicațiile inspectorilor sanitari.
Din fântânile din județ, au fost recoltate și analizate chimic și microbiologic 93 de probe, iar dintre acestea 56 s-au dovedit a fi neconforme la parametrii amoniu, nitriți, nitrați Escherichia coli.

DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ