FĂRĂ FLORI, ÎN PRIMA ZI DE ȘCOALĂ

0
149

În contextul pandemiei, Ministerul Educaţiei a sugerat, anul acesta, elevilor să nu mai ofere flori cadrelor didactice. Totodată, la nivelul fiecărei instituții școlare, s-au trimis mesaje către părinți pe grupurile de socializare ale școlilor, cu rugămintea de a nu trimite copiii la școală cu tradiționalul buchet de flori. În acest context, au scăzut drastic și vânzările florăriilor. Dacă acum un an, în prima zi de şcoală, florarii aveau una din cele mai aglomerate și profitabile zile din an, anul acesta, o liniște apăsătoare învăluie forăriile din Buzău. Vânzările au scăzut chiar cu 70% față de anii precedenți.
Este lesne de înţeles teama dascălilor care refuză acest frumos gest din partea copiilor. Dar, florile nu sunt purtătoare de virus, spun cei care le vând. Nimeni nu a putut dovedi că s-a îmbolnăvit de Covid-19 de la o floare, doar persoanele care pun mâna pe ele pot transmite mai departe acest virus, ne spune Marina.
Un frumos buchet de flori, oferit cu emoție, cu zâmbetul pe buze și emoție în schimbul căriua se primea o îmbrățișare, e amintirea cea mai plăcută a adulților, atunci când vin cu copii lor spre școală. În speranța că va fi primit, unii părinți au cumpărat buchetul de flori.
Pe Eugenia Vlășceanu, fost cadru didactic, am găsit-o în florărie împreună cu nepoțica ei, cumpărând un buchet de flori. Știe că nu sunt permise, dar ea își amintește cu emoție în suflet cum primea, plină entuziasm, florile însoțite de emoție de la foștii elevi. Nimic nu se compară cu acele momente, iar în cei 38 de ani de catedră nu a întâlnit o asemenea situație.
Așadar, fără flori și fără îmbrățisări. Elevii pandemiei vor rămâne cu amintirea nu-ului, la acest început de an școlar care va intra în istorie ca unul dintre cei mai atipici din ultimii trezeci de ani.

Iuliana Sârbescu/ Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ