FĂRĂ PREFERINȚE LA ÎNSCRIEREA LA ȘCOALĂ

0
259

Înscrierea elevilor la clasa pregătitoare s-ar putea realiza diferit și la Buzău. Proiectul de hotărâre prin care înscrierea celor mici se va realiza în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți este în dezbatere publică. Dacă nu se va transforma în lege, el poate fi adoptat la nivel de județ, așa cum au făcut deja autoritățile din Timișoara sau București.
Odată cu înscrierea în noul an școlar, se exercită o presiune destul de mare pe anumiți învățători, ei fiind preferați de părinți atunci când își înscriu micuții la școală. Autoritățile au gândit un proiect de hotărâre în vederea acordării egalității de șanse pentru toți beneficiarii actului de învățământ. Astfel, înscrierea la grupa pregătitoare s-ar putea realiza în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți, nu după preferințe, la un anumit învățător.
Părerile sunt împărțite în ceea ce privește proiectul de hotărâre. Unii părinți sunt nemulțumiți de idee, preferând să își vadă copiii la învățătoarea preferată sau la cel mai popular cadru didactic. Părinții care amânau cu un an înscrierea copilului la școală pentru a avea la clasă o anumită învățătoare, vor putea evita aceasta, înscriind copilul la școală la momentul potrivit.
Și în cazul cadrelor didactice părerile sunt pro și contra. Unele cadre văd măsura ca fiind una benefică. În urma acesteia, clasele nu ar mai fi suprapopulate și s-ar evita depopularea anumitor școli. De asemenea, nu vor mai exista discriminări. Sunt și cei care consideră că imaginea unei instituții de învățământ poate avea de suferit în urma acestor noi măsuri.
De anul acesta, repartizarea după noile criterii se aplică deja în București și Timișoara. La Buzău, ideea este momentan în dezbatere. Chiar dacă hotărârea nu va fi adoptată și nu va ajunge lege, proiectul poate fi adoptat la nivel de județ.

Andreea Zaleschi/Robert Oprea

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ