Fenomen îngrijorător semnalat de reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă. Sute de tineri care au absolvit liceul, în această vară, au ales calea străinătății. Unii dintre ei au mers la familiile stabilite peste hotare de ani de zile, alții au plecat în căutarea unui loc de muncă mai bun. În același timp, angajatorii buzoienii rămân fără forță de muncă tânără.
Un fenomen îngrijorător a început să ia amploare în ultimii ani, la Buzău. Tot mai mulți absolvenți de liceu aleg să plece în străinătate. Anul acesta, aproape 3.500 de tineri au finalizat studiile medii. O parte dinte aceștia au ajuns în evidențele Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă și beneficiază de ajutor de șomaj.
Unii dintre absolvenții de liceu au decis să își continue studiile și au fost admiși la facultate. Dar câteva sute au plecat deja peste hotare, chiar înainte să susțină examenul de bacalaureat. Reprezentanții AJOFM spun că fenomenul exodului către străinătate ia amploare de la an la an, în timp ce angajatorii buzoieni găsesc tot mai greu forță de muncă tânără.
Anul acesta a venit cu o schimbare pentru tinerii absolvenți. Cei care au devenit studenţi nu mai sunt eligibili pentru a obţine statutul de şomeri în plată la AJOFM. Până anul trecut, destul de mulţi absolvenţi de liceu au vânat indemnizaţia de şomaj, de 250 de lei pe lună, înscriindu-se la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă doar pentru a beneficia de suma acordată de stat până la începerea cursurilor unei facultăţi, cu banii respectivi plătind taxa de înscriere, ori folosind banii pentru cazare şi transport.
DENISA IRIMIA/ ROBERT OPREA