FENOMEN RAR AZI-NOAPTE LA BUZĂU

0
96

Zgomote puternice provocate de grindina pornită din senin, la miez de noapte i-a trezit din somn pe buzoieni. În cele 5 minute cât a durat fenomenul, gheata a acoperit străzile si trotuarele, afectând si unele masini. Nici autoturismele unor institutii nu au scăpat de grindina de mărimea unui ou de porumbel ce a căzut azi-noapte. 27 de masini din parcul Jandarmeriei Buzău au fost afectate.

Fenomen rar, în noaptea de marți spre miercuri, la Buzău. În jurul orei 2.20, pietre de dimensiunea unui ou de porumbel au început să cadă din cer, tulburând liniștea nopții. Buzoienii au fost treziți de zgomotul pietrei care s-a auzit teribil pe acoperișuri și de sunetul alarmelor de la mașini. Mulți dintre aceștia au filmat și au fotografiat, postând imaginile pe retelele de socializare si nu numai.

Grindina nu a ținut mult. După aproximativ 5 minute, pietrele au început să se rărească, lăsând loc ploii să apară. Grindina de mari dimensiuni ce s-a abătut, în miez de noapte, peste județul Buzău a afectat nu numai mașinile buzoienilor ci și pe cele ale unor instituții. Printre acestea se numără Jandarmeria Buzău. 27 de autoturisme mici poarta urmele grindinei fara sa le fi afectat semnificativ, ele fiind in continuare operationale.

La Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Buzău nu s-au înregistrat pagube produse de grindina nocturnă. Autoritățile sunt in alerta după ce meteorologii au emis azi dimineata o atentionare cod portocaliu de ploi abundente. La inceputul saptamanii, premierul Mihai Tudose a cerut după furtunile care au produs distrugeri în Vestul și în centrul țării, implementarea în cel mai scurt timp a unui sistem integrat de alertare a populației în situații de risc major, prin mesaj de urgenţă transmis pe telefonul mobil. ,,Sistem Alert” va fi dezvoltat și implementat de ANCOM, IGSU, STS în colaborare cu operatorii de telefonie.

Șefa Casei Albe atrage însă atenția buzoienilor ca orice avertizare venita de la meteorologi trebuie sa fie luata in serios de buzoieni. Asta tocmai pentru a se evita producerea unor tragedii asa cum s-a intamplat la Timisoara.

Atenționarea meteo emisa de Administrația  Națională de Meteorologie intră în vigoare de astăzi de la ora 16.00 până joi,  21 septembrie, ora 10.00. În acest interval, spun specialistii,  instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp. (Dana Sin)

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ