Florica Cristoforeanu, personalitatea lunii martie

1
19

O viaţă pe scenele lumii
Personalitatea lunii martie din cadrul proiectului Primăriei Buzău intitulat ,,Personalități buzoiene de ieri și de azi’’, a fost aleasă cântăreață de operă și operetă, Florica Cristoforeanu, al cărui tată a fost un primar în Râmnicu Sărat, locul de naștere al marii artiste.
Profesorul de limba română Manuela-Camelia Sava, din cadrul Colegiul Național ,,Alexandru Vlahuță’’ Râmnicu Sărat, a prezentat povestea de viață și realizările impresionante ale talentatei cântărețe care a cutreierat lumea, murind la Rio de Janeiro, în Brazilia, dar nu a uitat niciodată locurile natale și România.
La întâlnire au participat elevi și profesori de la Liceul de Arte ,,Margareta Sterian’’.
Cântăreața lirică Florica Cristoforeanu, s-a născut la Râmnicu Sărat, la 16 mai 1886. Tatăl său, Vasile Cristoforeanu a fost primar al urbei (1892-1895), considerat al doilea părinte al orașului, fiind recunoscut pentru modernizarea Râmnicului şi în primul rând pentru că a adus apa potabilă în oraş. Începând cu deceniul doi al secolului XX, până în 1940, artista are o prodigioasă carieră lirică, jucând în opereta românească, opereta și opera italiană, la Roma, Milano, Genoa, San Carlo, cu turnee în America, Portugalia, Bulgaria, Danemarca și Norvegia și numeroase prezențe pe scenele românești. Din ianuarie 1914, până în decembrie 1919, artista activează în opereta italiană, susținând concerte pe marile scene ale peninsulei, dar și în Uruguai, Argentina și Brazilia, primind cronici favorabile din partea presei. Mai dificilă, pe plan personal, a fost perioada de până la intrarea României în război, însă odată cu aceasta, în seara de 15/28 august 1916, spectacolul susținut la teatrul Quirino din Roma s-a transformat într-o manifestație de simpatie pentru țara ei. În 1940 se retrage definitiv din viața artistică, trăind în Italia, alături de fiica sa, ducând o viață modestă, cu ajutorul economiilor realizate în timpul activității.

În 1948 pleacă în America de Sud (cele două surori ale sale trăiau în Brazilia de 40 de ani), stingându-se din viață la 1 martie 1960, la Rio de Janeiro.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Este fascinanta povestea vietii cantaretei de opera si opereta Florica Cristoforeanu, aleasa personalitatea lunii martie in cadrul proiectului Primariei Buzau. Este impresionant faptul ca, desi a cutreierat lumea si a avut o cariera impresionanta, nu a uitat niciodata locurile natale si Romania. Este o adevarata mandrie pentru orasul nostru sa avem o asemenea personalitate. Felicitari pentru initiativa de a o prezenta elevilor din Ramnicu Sarat!

LĂSAȚI UN MESAJ