Foaie de parcurs pentru Consiliul Județean

0
7

Banca Europeană sprijină înființarea unităților locale de achiziții publice
Consiliul Județean Buzău a găzduit o conferință care are a avut drept obiectiv creșterea gradului de conștientizare în județul Buzău și județele limitrofe cu privire la achizițiile centralizate. Prin acest proiect, Agenția Națională pentru Achiziții Publice sprijină Consiliul Județean în vederea înființării unei unități de achiziții centralizate locale, prin intermediul unei echipe a Băncii Europene de Investiții.
Pe parcursul conferinței au fost dezbătute pe larg teme precum categoriile de achiziții publice care se pretează la centralizare pe plan local și parcursul realizat de Consiliul Județean Buzău privind elaborarea unei foi de parcurs pentru înființarea unei unități de achiziții la nivel local. La acest moment în România există trei structuri de acest fel.
Potrivit ANAP, cu excepția Ciprului și Luxemburgului, toate statele comunitare au înființat unități de achiziții publice centralizate care funcționează la nivel național, iar în majoritatea există și unități de achiziții centralizate la nivel local. Realizarea achizițiilor publice prin intermediul unităților de achiziții centralizate prezintă principalul beneficiu al realizării de economii la buget și al utilizării eficiente a fondurilor, în principal datorită simplificării procedurilor de achiziție publică, agregării cererii și realizării de economii de scară de până la 20%, îmbunătățirii capacității administrative și îmbunătățirii transparenței datorită unui control mai ușor, unitatea de achiziții centralizate având un rol important în combaterea corupției.

Florin Zafiu
Adrian Meteleanu

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ